Ga naar de inhoud
Lol hebben van je aangifte inkomstenbelasting!

Lol hebben van je aangifte inkomstenbelasting!

Aangifte inkomstenbelasting doen klinkt misschien als een onaantrekkelijke taak. Maar je kunt er ook lol van hebben. Bijvoorbeeld als eruit blijkt dat je geld terugkrijgt of recht hebt op een toeslag.

Ben je verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen? Niet per definitie. Wanneer je een brief krijgt van de belastingdienst om aangifte te doen, dan ben je daartoe verplicht.

Krijg je de brief niet? Dan niet. Maar het kan nog steeds interessant voor je zijn om uit te zoeken of je het slim is wel aangifte te doen. Je kunt de aangifte online invullen zonder ’m in te sturen. Blijkt dat je geld kunt terugkrijgen, dan doe je officieel aangifte. Door het invullen ervan kun je ook achterhalen of je in aanmerking komt voor toeslagen, zoals de zorgtoeslag. Je aangifte inkomstenbelasting invullen kan dus zinvol zijn, maar dit moet je dan wel zelf initiëren.

Heb je zo’n Aangiftebrief gekregen, dan moet je vóór 1 mei je aangifte gedaan hebben; je kunt de aangifte doen vanaf 1 maart. Je hebt dus twee maanden de tijd. Het kan voor jezelf voordelig zijn om tijd te ‘kopen’ en uitstel te vragen. Dit uitstel wordt vrijwel altijd verleend; je hebt dan de tijd tot 1 september.

Of het slim is om uitstel te krijgen, hangt uiteraard af van je persoonlijke situatie. Verwacht je bijvoorbeeld geld terug te krijgen, dan zal het in het algemeen prettig zijn om het ook zo spoedig mogelijk op je bankrekening te hebben staan. Hoe eerder je je aangifte indient, hoe eerder je je geld terug hebt. Verwacht je te moeten betalen? Dan wil je in principe dit zo laat mogelijk doen en is het fijn om uitstel te hebben gekregen. Houd er wel rekening mee, dat de Belastingdienst belastingrente in rekening kan brengen als je later betaalt.

Uitkomsten van de aangifte worden ook gebruikt voor andere regelingen, zoals toeslagen. Denk aan de eerder vermelde zorgtoeslag; die kan oplopen tot honderden euro’s. Hoe eerder bekend is wat je werkelijke situatie qua inkomsten is, hoe beter je daarop kunt inspelen. Ook als je er zo achter komt dat je teveel aan toeslag hebt ontvangen en dat terug moet betalen. Wil je over belastingjaar 2022 nog zorgtoeslag aanvragen? Dan moet je dit doen voor 1 september 2023.

Uiteraard is je persoonlijke situatie bepalend voor de uitkomsten van je aangifte. Heb je twijfels of vragen? Je kunt altijd bij ons aankloppen. Bel Cock Moerman: 06-14649921 of stuur hem een e-mail via: info@adm-associates.nl.

Administratiekantoor ASSociates
Doen waar je goed in bent