Ga naar de inhoud
Nanda Koopmanschap over de ASS in ASSociates

Nanda Koopmanschap over de ASS in ASSociates

Voor klanten van ASSociates is het goed om te weten dat er iemand bij ons werkt met autisme. Waarom is dat belangrijk?

“Niet omdat een speciale omgang met hen nodig is, maar omdat zaken met regelmaat iets minder snel of anders gaan dan je soms wilt. Iemand met autisme denkt vaak wat langer na over zaken. En daar is in onze maatschappij weinig ruimte voor”. Aan het woord is Nanda Koopmanschap van Trots Begeleiding & Coaching. Nanda begeleidt mensen met een Autismespectrumstoornis (ASS).

Wat kenmerkt ASS / autisme? Bij mensen met autisme verloopt de informatieverwerking anders. De wereld is daar niet op ingericht. Die gaat uit van een standaard manier van informatieverwerking. Vaak hebben mensen met ASS moeite met sociale interactie. Dit kan zich uiten in het aangaan van sociale contacten, het behouden ervan of juist dat deze contacten extra veel energie kosten. Doen zich grote veranderingen voor, dan kunnen deze kenmerken zich versterken. Nanda: “Hun brein werkt gewoon anders. Overigens is autisme een verzamelnaam. Ook al hebben ze bepaalde kenmerken gemeen, autisme uit zich bij ieder persoon weer anders.”

Nanda vindt het mooi om naast haar cliënten te staan en samen aan te pakken wat ze lastig vinden. Daarbij gaat ze uit van de talenten die haar cliënten hebben. “Die zeggen iets over de manier waarop ze een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Vaak hebben ze negatieve ervaringen overgehouden aan school of werk en moeten ze zichzelf weer terugvinden. Voor de persoon met autisme is het een hele overwining als ze toch een opleiding kunnen doen en een baan vinden. Dat is niet vanzelfsprekend. Als dat wel lukt, ben ik heel blij.”

Voor haar cliënten is het belangrijk om zinvol werk te hebben. Net als ieder ander mens willen ze van betekenis zijn en een bijdrage leveren. Nanda: “Zingeving is een van de belangrijkste aspecten in het leven; of je nu 80 uur per week werkt in je bedrijf of 4 uur vrijwilligerswerk doet. Geef mensen met autisme gewoon wat ruimte. Natuurlijk moeten ze het werk wel goed uitvoeren, maar het is een leerproces.”

Het effect van het hebben van werk is groot, ziet Nanda. “Mijn cliënten krijgen weer zin in het leven. Ze zijn enthousiast en durven uitdagingen aan te gaan. Als een cliënt na een traject echt op z’n plek zit, zie je hem of haar opbloeien en weer gelukkig zijn. Dat is waar ik het voor doe.”

Nanda Koopmanschap kun je bereiken via haar website: trotsbegeleiding.nl 

Wil jij een boekhouder met oog voor mensen? Bel Cock Moerman: 06 14 64 99 21 of stuur hem een e-mail via: info@adm-associates.nl.

Administratiekantoor ASSociates
Doen waar je goed in bent