Ga naar de inhoud
Sporten! Dwars door de angst heen

Sporten! Dwars door de angst heen

Het was een klein berichtje op Facebook, gericht aan Kees Lozekoot van FITkeeper, sportpsycholoog en personal trainer: ‘Kun je me helpen?’ Het startte een bijzondere samenwerking die nu drie jaar duurt. De vraag was van Jeldert; niet zomaar een vraag om hulp bij sporten. De moeilijkheid zat m in búiten sporten.

Voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis zijn je veilig voelen en controle hebben cruciaal. Jeldert is zijn hele leven al bang om naar buiten te gaan, juist omdat daar veiligheid en controle niet gegarandeerd zijn. Die angst hield hem binnen, waardoor hij niet zo gezond leefde. Hij wilde zich niet meer door zijn angst laten leiden, herinnerde zich een folder van FITkeeper en trok de stoute schoenen aan.

In Keessportstudio aan de Mast in Zeewolde vertellen Kees en Jeldert over hun samenwerking. Kees: ‘We
maakten kennis bij Jeldert thuis. We hebben duidelijke afspraken gemaakt en ee
n week later begon hij met sporten. Eerst hardlopen, daarna racefietsen en krachttraining.
Jeldert: Ik heb de intense angst dat er buiten gevaar dreigt. Maar als ik een afspraak heb, dan kom ik die na. Kees komt, belt aan en we gaan. Zo word ik er doorheen getrokken. Dat heb ik nodig.
Kees: Als we buiten gaan racefietsen, weet Jeldert niet wat er gaat gebeuren. Toch hebben we dat stap
voor stap getraind. Jeldert is enorm behendig geworden op de fiets. Door zijn
fietsvaardigheid te ontwikkelen, kan hij er nu mee omgaan als er iets onverwachts gebeurt.

Jeldert: Ik moest ook leren om fysieke grenzen te herkennen en die communiceren.
Door te sporten lukte dat. Ik voel me zekerder.

Kees: Zelfvertrouwen krijg je door succesmomenten te vieren, bijvoorbeeld dat je een bepaald gewicht kunt
heffen. Waar ik anderen uitdaag om er nog een tandje bij te doen, vráág ik Jeldert of hij nog meer wil. Ik ben ook voorzichtig met mijn uitspraken, want Jeldert neemt
woorden letterlijk. Ik moet duidelijk zijn en geen ruimte laten voor andere uitleg.
Jeldert: Wat ik fijn vind in de aanpak van Kees is dat hij mensgericht is. Het gaat niet om de prestatie, maar om wat jij nodig hebt. Het is voor mij belangrijk om 1-op-1 te trainen en me te uiten zoals ik ben. Het is ook fijn om met iemand anders te kunnen praten dan alleen mijn ouders.

Kees: Sport doet zo veel voor je. Het ruimt je hoofd op en het geeft een boost aan het geluksstofje endorfine.
Jeldert: Het hielp mij om naar buiten te gaan en daar met anderen te zijn. Voor jongeren die niet buiten komen of gepest werden is dit een fantastische manier om vertrouwen te krijgen. Je hoeft niet altijd naar een psych. Sport kan helpen om over je angst heen te komen, als je je maar goed voelt bij de trainer.
Kees: Bij ons ben je altijd privé aan het sporten. Je bent veilig.

 

Administratiekantoor ASSociates
Doen waar je goed in bent